Kérdésed van?

5 pontban az EXOS táplálkozási irányelveiről

EXOS táplálkozási irányelvek

Oszd meg ezt a bejegyzést

Mi az EXOS-nál az egyszerű táplálkozás hívei vagyunk. Úgy gondolunk az étkezésünkre, mint energiabeviteli lehetőségre. Azért táplálkozunk, hogy teljesítsünk, hogy felépüljünk, hogy győzzünk – sportban, életben egyaránt.

A testet és az elmét magas szinten feltölteni csak tervezetten lehet, minőségi táplálékkal és megfelelő hidratálással. De a teljesítménycélon túl, a táplálkozás egy sokkal nagyobb értelmet nyer, amikor később felidézed az emlékeidet és az emberi kapcsolatokat, amelyeket az asztal körül létesítesz.

Ez a megközelítés nem egy szigorú szabályrendszerről szól, hanem inkább arról, hogy olyan módon tervezd az étkezésedet, hogy az a tested fejlődését támogassa, a céljaidnak megfelelően. Ételünk, italunk és kiegészítőink céljainkat és szükségleteinket támogatják. Szokásaink, vérképünk és személyes kívánságaink segíthetik a dietetikusokat abban, hogy személyre szabott terveket készítsenek számunkra.

Az emberek szükségletei változóak, ezért az EXOS egy öt pontból álló irányelvet állított össze, ami a dietetikusokat segíti az egyedi étkezési tervek összeállításánál. Ezeket az irányelveket kutatási eredményekre, pszichológiai gyakorlati tapasztalatokra, szociológiai adatokra és étkezésfiziológiai ismeretekre alapozzák. Mi az irányelvek lényege? Itt összefoglaljuk:

Első táplálkozási irányelv: Rólad szóljon!

Az étkezés személyes. Úgy állítsd össze étkezési tervedet, hogy az támogassa a testedet, céljaidat és kívánságaidat. Alkalmazd ezeket a stratégiákat, hogy a legjobbat tegyék veled, és hogy a legjobban elérd a céljaidat. Három kulcs a sikerhez:

1. ISMERD MAGAD
Légy tudatában a céljaidnak, szokásaidnak és egyedi fiziológiádnak, hogy ez alapján finomhangold az étkezési tervedet.

2. TERVEZD ÍZLETESRE
Saját étkezésednél te magad vagy a mesterszakács, építsd fel étkezésedet a megfelelő alapanyagokból a megfelelő mennyiségben.

3. TÁPLÁLD AZ ÁLMAIDAT
Válassz olyan ételeket, amelyek a személyes céljaidat és ízlésedet támogatják.

Második irányelv: Étkezz tudatosan!

A tudatos étkezés arról szól, hogy a tested, a lelked és a szellemed táplálásának céljával ülsz asztalhoz. Az étel egy eszköz arra, hogy létrehozd önmagad legjobb változatát. Légy tudatos ételeid kiválasztásában, ízlelj meg minden morzsát és minden pillanatot, amit másokkal megosztasz. Három kulcs a sikerhez:

1. KÉSZÜLJ TUDATOSAN
Tarts szünetet és gondold át, céljaidból kiindulva, hogy mit fogyasztasz el.

2. TALÁLJ EGYENSÚLYT
Arra törekedj, hogy az esetek 80 százalékában jól étkezz.

3. GYAKRAN ÉTKEZZ EGYÜTT MÁSOKKAL
Találj alkalmat arra, hogy barátokkal és családdal együtt örülj az ételeknek.

Harmadik irányelv: Tápláld magad a hatásért!

Számunkra a minőségi élelmiszer fogalma folyamatosan fejlődik, együtt a kutatások eredményeivel. Az étel kiválasztásánál egyszerűségre, természetességre és minimális feldolgozottságra törekszünk. Válassz felelős gazdaságból származó alapanyagokat, tápláló és kényeztető zöldségeket és gyümölcsöket, húst és halat, magvakat és teljes kiőrlésű gabonákat. Négy kulcs a sikerhez:

1. SZUPERERŐID TÁPLÁLÁSA
Töltsd meg tányérodat ételekkel, amelyek segítik a tested feltöltését, felépítését, védelmét és prevencióját.

2. TÖLTSD FEL MAGAD SZÍNEKKEL
Készíts erőt adó ételeket változatos és tápláló zöldségekből és gyümölcsökből.

3. TÖLTSD KI A HÉZAGOKAT
Nem könnyű az összes tápanyagot kizárólag étellel bevinni. Ha valami hiányzik, egészítsd ki okosan.

4. HOZD KI A LEGTÖBBET AZ ERŐFESZÍTÉSEIDBŐL
Edd és idd a megfelelő dolgokat edzésed előtt, alatt és után.

Negyedik irányelv: Cél a fenntarthatóság!

Tartsd fenn energiaszintedet, emeld hangulatodat, és támogasd a metabolizmust hidratálással és táplálással a teljesítményed érdekében. Konzisztens bevitellel eléred a táplálékigényed feltöltését, az energiaszinted kiegyensúlyozását és jobban tudsz fókuszálni. Három kulcs a sikerhez:

1. ÉBREDJ ÉS ÉTKEZZ
Első étkezésed ideje legyen az ébredést követő 30 percen belül.

2. EGYENLETES ELOSZTÁS
Étkezéseid és az étkezések közötti falatkák idejét egyenletesen oszd el a nap folyamán.

3. MARADJ HIDRATÁLT
Válassz olyan italokat, amelyek a testet és az agyat is hidratálják.

Ötödik táplálkozási irányelv: Fald fel az életet!

A sütőben készülő étel illatával, a friss zöldség a ropogósságával, az étel arra emlékeztet minket, hogy visszatükrözzük, ízlelgessük az itt-és-most-ot. Válasszunk olyan ételeket, amelyekkel ünnepeljük az emlékeket, felerősítjük a tapasztalatokat, és összehozzuk az embereket. Három kulcs a sikerhez:

1. PRÓBÁLJ KI ÚJ DOLGOKAT
Kezdj étel-kalandba, fedezz fel, tapasztalj és tárj fel új étkeket.

2. EMELD POHARAD
Ünneplésre mindig adódik alkalom, találd meg a sajátodat.

3. IDÉZD FEL A JÓ IDŐKET
Engedd, hogy az étel emlékeztessen téged a kivételes alkalmakra, emberekre és helyekre.

Mindannyian munkafolyamatban vagyunk, egy étkezési tervnek alkalmazkodnia kell a változó szokásainkhoz, szükségleteinkhez és céljainkhoz. Hogy folytasthasd a cél felé haladást, fontold meg egy tapasztalt, jegyzett dietetikus felkeresését aki monitorozni tudja tápláltságod szintjét, és megmutatja, épp hol tartasz céljaid elérésében.

Az írás eredetiben az EXOS hivatalos blogján, erre a linkre kattintva olvasható.

Ha edzőként ügyfeleidnek az EXOS táplálkozási irányelvei szerint segítenél céljaik hatékonyabb elérésében, ha még jobb szakemberré szeretnél válni, gyere el az EXOS Performance Mentorship Phase 1 képzésre idén novemberben Budapesten.

További részleteket itt találsz: https://www.facebook.com/events/1789377487831018/

Értesülj elsőként az újdonságokról!

iratkozz fel hírlevelünkre

WEBOLDALUNK SÜTIKET HASZNÁL (COOKIE), HOGY BIZTONSÁGOS BÖNGÉSZÉS MELLETT A LEGJOBB FELHASZNÁLÓI ÉLMéNYT NYÚJTHASSA.