A fitneszterem az idősebbeknek sem ördögtől való!

Rendszeresen olvasom a Régiségeknek, idősnek lenni jó blog posztjait, amellett, hogy néha általam kreált ételeket megosztom az olvasókkal. Nemrég az egyik poszt – Tartsd fitten magad idősen is – megmozgatta a fantáziámat, és úgy döntöttem, hogy megosztom nézeteimet, tapasztalataimat.

Nem titok, hogy 72 éves vagyok. De mégis rendszeres fitneszterem járó. Nagyon sokan azt gondolják, hogy szégyen a sok fiatal közé bemenni, és ott hozzájuk képest gyermeteg súlyokkal dolgozni. A hölgyeket meg aggasztja a koruk, esetleg a túlsúlyuk, és hogy néznek ki sportöltözetben, mit fognak hozzájuk szólni, stb.

Elárulom, hogy ahová én járok, sok 60 fölötti nőt és férfit látok rendszeresen edzeni. Nem body builderek akarnak lenni, nem szuper izmokat akarnak magunknak, hanem élvezik a mozgást. Mosolyognak, jókedvűek, sokan már ismerik is egymást, az edzést kellemes és természetesen fárasztó időtöltésnek tartják. Nem ettől akarnak lefogyni, bár némi súlycsökkenés természetes, egyszerűen jól akarják érezni magukat, velem együtt, a bőrükben.

Nézzük akkor miről is van szó! Egy olyan gépcsaládról, amelyik minden testrészünk izmait megdolgozza az edzésen, mindenkinek saját beállítása van a gépen, mind a testméretek, mind a gépek ellenállása tekintetében, s ezeket az adatokat egy, a gépbe helyezendő chipkártya vagy egy karra tett okos óra tartalmazza. Az első edzés ingyenes, és ennek során állítják be az edzők a résztvevő alkatához, teljesítményéhez a gépeket. Ezt követően szintekre van az edzés beosztva, az első szint, azaz az első 20 alkalom után az edzők a beállításokat a fejlődésnek megfelelően átállítják.

 

Fotó: Smartfit

Ez a gépcsalád a Milon. Magyarországon immár három edzőteremben található. Az első Szolnokon létesült, a másik kettő Budapesten.

A Milon márkájú gépek mind elektronikus ellenállásúak, nem súlyokkal dolgoznak. Én nagyon élveztem, hogy a gépek maguktól beállnak a méretemnek megfelelően, és az ellenállások is személyre vannak szabva. A hagyományos, súlytárcsás edzőteremben az edzés jó része azzal telik el, hogy fel kell pakolni a súlytárcsákat, aztán lepakolgatni a nagy súlyokat, meg keresgélni a kis súlyokat. Ez itt nincs, így aztán tényleg csak az edzésre lehet koncentrálni.

 

Fotó: Springday Health

Furcsa, hogy kevés gép van, melyek kör alakban vannak elhelyezve. Tulajdonképp nyolc féle gyakorlatot kell két körben megismételni 36 perc alatt és kész is az edzés, mely annyira hatékony, mint hagyományosan másfél órát edzeni. A gépek mozgáskontrolláló funkciójának köszönhetően elkerülhető a hibás mozgás, a túlzottan magas pulzusszám, a beállításokkal való bajlódás, és  minimális az esély a sérülésre. Érdemes hetente kétszer háromszor ilyen edzésen részt venni. Szórakoztató és tényleg praktikus így edzeni, és mivel nem vagyok testépítő, nekem ennyi gyúrás pont megfelel.

Ugye milyen meglepő, hogy 8 géppel  a teljes testet, izomzatot át lehet mozgatni, és a megfelelő pulzusszámot elérni?  S mindezt 36 perc alatt. Persze ehhez hozzájön még a bemelegítés, ami edzettségi foktól is függően 6-15 perc, majd a végén a kifüggesztett útmutató szerinti nyújtások. A gépekből 6 erőfejlesztő, kettő kardió gép (bicikli és sífutó). Az erőfejlesztő gépeken 1-1 percet dolgozunk, majd 30 másodperc áll rendelkezésre a következő gépre történő átülésre.  A kardiógépeken 4 perc a teljesítendő idő. És senki nem látja, ki milyen ellenállással dolgozik, mert a mozgássor ugyanaz 15 kg-ra beállításnál, mint mondjuk 56 kg-nál. Az edzők kedvesek, mindenkinek segítenek, bátorítanak.

 

Fotó: Smartfit

Még egy nagyon fontos dolog, ezek a gépek rehabilitációra is alkalmasak. Erre egy aranyos példát mesélt ismerősöm, akinek edzés közben egy idős néni elárulta a korát, 81 éves. Elmesélte és meg is mutatta, hogy korábban alig bírta a karját felemelni, most lazán a feje fölé emelte mindkét karját.

A Milon gépekkel végzett edzésekkel csökkenthető az ízületek és a hát fájdalmai, segít megelőzni a csontritkulást, javítja a testtartást, növeli az állóképességet, a fizikai erőnlétet.

Nem véletlen az sem, hogy nagy sportegyesületek a Milon gépeket az erőfejlesztésen kívül a sérült játékosok rehabilitációs kezelésére használják, a mielőbbi teljes gyógyulás elérésének érdekében.

Fotó: Springday Health

Kedves korombeliek, nők és férfiak! Én hosszú évek óta járok edzőtermekbe, mellette persze úszom és szoba biciklizek – a séta és a futás nem az én műfajom a térdeim miatt – de soha nem zavart a korom a nálam fiatalabbak között, és az alakom a nálam deltásabbak között. Egy volt mindig fontos: a mozgás, a test karbantartása. Arra biztatok minden kortársamat, és nálam fiatalabbakat vagy idősebbeket is, hogy gátlásaikat félretéve menjenek el edzőtermekbe, de ne a saját fejük után menve dolgozzanak, hanem kérjék ki a hozzáértő edzők tanácsait.

Egy idő után már hiányozni fog az edzés!

Papá Stefano

regisegeknek.cafeblog.hu