Pneumatikus ellenállás

 

A Keiser edzőgépek lapsúly helyett sűrített levegővel, pneumatikus ellenállással működnek, melyekkel folyamatosan állandó ellenállással dolgozhat a mozgás minden fázisában. Mivel nincs súly, csak sűrített levegő, egy-egy mozgást bármilyen gyorsasággal kivitelezhet ezeken a gépeken így fejlesztve egyúttal a gyorserőt és a robbanékonyságot. A sérülésveszély kockázatát ezáltal minimálisra csökkenti, az izületek és kötőszövetek ugyanis folyamatosan ugyanannak az ellenállásnak vannak kitéve.

 

Az ellenállás tudománya

Egy kiló nem mindig egy kiló

 

A fizika néhány alaptörvényének köszönhetően egy kiló nem mindig egy kiló. Egy vassúlyra nézve akár súlyzó akár lapsúlyos gép formájában, feltételezhetően rendkívüli ellenállást képvisel. Tényleg így van, de csak ha nyugalomban van, vagy állandó sebességgel mozog. Ha egyszer mozgásba kerül, a mozgás sebességének változásai a súlyban is változást okoznak.

 

Az erőben fellépő efféle változásokat azzal az érzéssel illusztrálhatjuk, mikor az ember liftezik.

 

Ahogy a lift elindul felfelé, az ember nehezebbnek érzi magát. Mikor elér egy állandó sebességet visszatér a normál súly érzése. Ahogy lelassul és megáll, az ember könnyebbnek érzi magát. Ha ez az ember egy mérlegen állna a pontos változások szemmel láthatóak lennének. Egy súlyzó vagy lapsúlyos gép által generált testünkre ható erő hasonlóképp változik az edzés során. Ez azért történik, mert a súlyzót ugyanúgy felgyorsítjuk, mint ahogy a lift felgyorsítja a benne utazó embert.

 

Ennek a jelenségnek az alapelvével összetalálkozhatunk egy gimnáziumi vagy főiskolai osztályteremben. Jóval ezelőtt az ember azt gondolta az edző gépekről, Sir Isaac Newton megmutatta, hogy ez a változó erő egyenes arányban van az ember által megemelt tömeggel vagy súllyal megsokszorozva a gyorsulással (azaz a sebességváltozás mértékével).
F=ma, „F” az erő, „m” a tömeg, „a” pedig a gyorsulás.

 

A gyorsulás úgy változik, ahogy a mozgás sebessége változik.

 

Ahhoz, hogy egy tárgy nagyobb mozgássebességet érjen el, nagyobb gyorsulás szükséges. Ezzel az egyszerű képlettel látható, hogy ha a tömeg nagy (például ha ellenállásnak vassúlyt használunk) az erők nagymértékben változhatnak a mozgás sebességétől függően. Nem szokatlan jelenség, mikor valaki egy súlyt mozgat, hogy azt felgyorsítsa, az erők egyenlők vagy nagyobbak, mint a ténylegesen felemelt súly. Például, egy súlylökő tízszer nagyobb erőt fejthet ki, mint az eldobott súly nagysága, mert óriási gyorsulás szükséges a távolság eléréséhez.

 

Newton törvénye kihívás elé állította annak a változtatható ellenállásos gépnek az összes tervezőjét,amit Max Herz még 1898-ban feltalált. Amikor Arthur Jones bemutatta Nautilus nevű gépét 1970-ben, őt is ez a jelenség bosszantotta. Hogy a gyorsulási erőket közel nullára csökkentse, Jones-nak két lehetősége volt: vagy a tömeget vagy a gyorsulást közel nullára redukálni.

 

Mivel az ellenállás egyetlen forrása a vas volt, Jones nem tudta a tömeget csökkenteni, az egyetlen opciója az volt, hogy a gyorsulást nullán tartsa. Ezért megkért mindenkit aki Nautilus gépen edzett, hogy a végrehajtás sebessége kinyomásnál 2 másodperc, míg visszaengedésnél 4 másodperc legyen, így tartva a sebességet elég alacsonyan ahhoz, hogy a gyorsulási erőt jelentéktelennek vehesse.

 

A Keiser a másik részről ennek az ellenkezőjét választotta.

 

Tudván, hogy a sebesség nélkülözhetetlen az atlétikai teljesítményben, a Kesier nem a sebesség kontrollálását választotta, hanem a tömeg csökkentését. Ez azt jelentette, hogy a súlykészletnek távoznia kellett, és az ellenállás egy másik formája kellett, hogy átvegye a helyét.

 

A Keiser a levegő erejét választotta, az egyik leghatalmasabb erőt a Földön.

 

Egy kicsi, 5 cm átmérőjű henger több, mint 226 kg súly erejét tudja produkálni, de mindössze 1,3 kg ténylegesen mozgó tömeggel. Ez a titka a nagyon tiszta, nagyon következetes és nagyon kontrollálható Keiser’s Pneumatic Technology ellenállásának. Működése egyszerű. A rendszer szíve a kompresszor, ami forrásként gondoskodik a sűrített levegőről, amit minden gép felé eloszt. Ha megnyomod jobb oldali + gombot, levegő áramlik a kompresszorból a hengerbe.

 

Minél hosszabban tartod nyomva a gombot, annál több levegő jut a hengerbe, így növelve a produkált erőt.

 

Ha a gép elérte a kívánt erőt (ellenállást), elengeded a gombot, és levegő bennszorul a hengerben. Ahogy elkezded a mozgás koncentrikus fázisát (pozitív ütem) a henger a légnyomás ellen mozog, amit tovább sűrít a hengerben lévőlevegő. Ez nagyon fontos, mert két dolgot produkál. Az első, a légnyomás növekedése megnöveli a henger által előállított erőt, ami mikor egyesül a rendszer mechanikai kapcsolatával különféle ellenállás erőgörbéket hoz létre. Ez a pontos módja annak, ahogy az emberi test változtatja az erőit. Az izomváltozások kontrakciós erőkifejtése, azaz a megrövidülés, és az izom emelőerejének változásai, azaz mikor az ízület áthalad mozgásterjedelmén.

 

A második a nyomásnövekedés azt az energiát tárolja, amit a pozitív ütem során generáltál, hogy visszaszállítsa hozzád a negatív, vagy excentrikus fázisban(A hidraulikus gépektől eltérően amik nem tudnak előidézni negatív, vagy excentrikus kontrakciót).

 

A Keiser ugyanúgy gondoskodik a pozitív és negatív ellenállásról, mint egy súlykészlet, de high impact terhelés nélkül, amit akkor tapasztalunk, mikor elindítjuk vagy megállítjuk a súlyt.

 

Ha az ellenállást bármikor csökkenteni szeretnéd az edzés ideje alatt, egyszerűen megnyomod a baloldali – gombot, a levegő kiszabadul, ami az ellenállás csökkenését eredményezi egészen addig, amíg a gombot lenyomva tartod.

 

Hogy illusztráljuk a különbséget a kétféle szemlélet között az izom-csontrendszeri teljesítményben, egy speciális Leg Extension (lábnyújtás) gépet építettünk két egymástól független feladattal, a karok érintik a gép használójának alsó lábszárát.

 

Az egyik gép összeköttetésben van a súlykészlettel, míg a másik a Keiser pneumatikus hengerével. A vezérlőbütyköket úgy készítettük el, hogy a két rendszer ugyanolyan változó ellenállásgörbét biztosít, 4 másodperces koncentrikus és 4 másodperces excentrikus sebességnél. Erőszenzorokat csatlakoztattunk minden párnához, ami a használó lábát érinti, és ez vezetékkel csatlakozik egy számítógéphez, ami grafikonon ábrázolja a lábak által leadott pontos erőt a lábnyújtás mozgásterjedelmében.

 

Sajnos ezek a magas kiugrások az ellenállásban leggyakrabban egy olyan ponton következnek be a mozgásterjedelemben, ahol a legnagyobb kárt tudják okozni az ízületekben és a kapcsolódó szövetekben. Ezért mondták nekünk éveken át, hogy a nagysebességű edzés veszélyes.

 

Ma már tudjuk, hogy nem a sebesség volt a probléma.

 

A sérüléseket ütközéses terhelések okozták a súllyal ellátott gépek használatakor, a rossz elemet hibáztatták. Ez olyan, mintha azt mondanánk, ha kiugrasz egy repülőből meg fogsz halni. Nem a repülőből való kiugrás fog megölni, hanem az a tényező, hogy túl gyorsan ütközöl a talajnak. Amint megtervezték a megfelelő eszközt, hogy lassítsa a leszállást, a repülőből való ugrás sokkal biztonságosabb lett.

 

A Keiser’s PneumaticTechnology által nyújtott ellenállás állandó marad a különböző edzéssebességek mellett is.

Ez egy egész sor új edzésopciót nyit meg, ami szabadsúllyal vagy lapsúlyos gépekkel nem lehetséges.

 

A képesség, hogy különböző gyakorlatsebességeket építsünk az edzésbe lehetővé teszi a sebesség és az erő edzését (az erő és sebesség kombinációját). Ugyanakkor sokkal biztonságosabb ellenállást nyújt az idősebb felnőtteknek és rehabilitáció alatt lévő pácienseknek azáltal, hogy a lecsökkenti a sérülésveszélyt és lerövidíti a regenerálódási időt. Röviden, a Keiser nagyon kemény az izmokkal szemben (mert nem tudsz csalni) és nagyon kíméletes az ízületekkel és a hozzájuk kapcsolódó kötőszövetekkel (az alacsony ütközéses terhelések miatt).

 

Az erő volt eddig az elfogadott mértéke az atlétika teljesítménynek elsősorban azért, mert ezt volt a legkönnyebb mérni. Míg a tényleges teljesítményben az atléta valószínűleg sohasem fogja a maximumerőt használni. A legtöbb esetben a sebesség vagy az erő és a sebesség kombinációja sokkal jobb eredményeket fog produkálni, mint az erő önmagában.

 

Ez nemcsak az atlétikai versenyeknél igazolódott be, hanem számos kutatási tanulmány bizonyítja, hogy az idősebbek napi aktivitásának teljesítményében is az erő és sebesség kombinációja jobb hatásfokú, mint az erő önmagában. Az erő és sebesség a teljesítmény kulcsa fiataloknál és időseknél egyaránt. A technológia az egyik legjelentősebb tényező az ellenállásos edzés terén a 21. században.

 

Egészen a kezdetek óta, mióta csak Herz szabadalmaztatta a változtatható ellenállást egy évszázaddal ezelőtt, a változtatható ellenállások előnyét a Keiser forradalmi gépeinek köszönhetően igazán most hasznosíthatjuk.